Mini torciki z białą porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i ubijamy. Wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia. Z biszkoptu wycinamy biszkopciki za pomocą obręczy o średnicy 7 cm.
2.Pianka: Jogurt naturalny miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Przestudzoną wlewamy do jogurtu i dokładnie miksujemy. Dodajemy porzeczki i lekko mieszamy.
3.Składanie: Obręcze wykładamy papierem do pieczenia. Na spód do obręczy wkładamy wcześniej wycięty biszkopt. Wlewamy porcję jogurtu. Torciki odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Zastygnięte wyjmujemy z obręczy. Dekorujemy gałązkami porzeczki. Gotowe!
Komentarze