Mini torciki z białą porzeczką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Banalne proste, a smaczne. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 0,5 szklanki mąki tortowej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka:
    - 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
    - 1,5 łyżki cukru pudru
    - 3 łyżki żelatyny
    - 5 łyżek gorącej wody
    - 0,5 szklanki białej porzeczki

    Dodatkowo:
    - kilka gałązek porzeczki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Mini torciki z białą porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i ubijamy. Wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia. Z biszkoptu wycinamy biszkopciki za pomocą obręczy o średnicy 7 cm.
  • 2. Pianka: Jogurt naturalny miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Przestudzoną wlewamy do jogurtu i dokładnie miksujemy. Dodajemy porzeczki i lekko mieszamy.
  • 3. Składanie: Obręcze wykładamy papierem do pieczenia. Na spód do obręczy wkładamy wcześniej wycięty biszkopt. Wlewamy porcję jogurtu. Torciki odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Zastygnięte wyjmujemy z obręczy. Dekorujemy gałązkami porzeczki. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jogurt naturalny Owoce Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować