milky-way

4.5 (182 ocen)

  • 50 min

Bez wątpienia mogę stwierdzić, że to ciasto, które zawdzięcza swą nazwę znanym batonikom, jest jednym z najpyszniejszych jakie robiłam.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżki kakao

    Masa mleczna:
    ½ szklanki mleka
    ¾ szklanki cukru
    2 opakowania cukru waniliowego
    25 dag margaryny
    2 szklanki mleka w proszku ("pełnego")


    Polewa:,
    15 dag czekolady mlecznej,
    około 6 łyżek mleka,
    
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Batony

Milky-way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
  • 2. Masa:Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miekką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku.
  • 3. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.
  • 4. Polewa: . Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.
    Smacznego.!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować