Łom, blok czekoladowy z dużą ilością migdałów i nutką pomarańczy. Przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie. Bakalie możecie dowolnie komponować i wykorzystać te które macie w domu
4 godz.
Składniki:
Składniki:
50 dag mleka w proszku
25 dag masła
15 dag migdałów
20 dag cukru trzcinowego
4 łyżki kakao
10 dag mlecznej czekolady
3/4 szklanki wody
skórka otarta z pomarańczy
Migdałowy blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. 1. Roztapiamy masło z cukrem, kakao, czekoladą i wodą, odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do wystudzonej masy dosypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do reszty. Na końcu wsypujemy migdały, delikatnie mieszamy masę łyżką.
3. Przygotowujemy keksówkę, wykładamy ją papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy mokrą dłonią i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie foremkę odwracamy, ściągamy papier.
Komentarze