Miętowy powiew świeżości

4.5 (201 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto to jest wyjątkowe, dzięki swojemu niepowtarzalnemu, orzeźwiającemu miętowemu smakowi. Nie jest zbyt słodkie,ale za to mocno czekoladowe. Idealnie nadaje się jako deser w upalne, letnie dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    10 jajek
    6 łyżek mąki
    4 łyżki mocnego kakao
    tabliczka czekolady deserowej
    8 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    KREM:
    duży budyń waniliowy/śmietankowy (na 3 szklanki mleka)
    mleko
    cukier
    syrop miętowy
    kostka masła
    około 10 pastylek miętowych w czekoladzie (np.Goplana)

    POLEWA:
    Pół tabliczki czekolady deserowej
    10 pastylek miętowych w czekoladzie
    syrop miętowy
    odrobina mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Słodycze Napoje

Miętowy powiew świeżości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddziel od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy i ubijaj aż się całkowicie nie rozpuszczą. Dodaj żółtka i nadal ubijaj. Do ubitej masy zetrzyj na tarce o grubych oczkach tabliczkę czekolady. Delikatnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie łyżką.
    Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
    Piecz około 30 minut (do tak zwanego suchego patyczka)
  • 2. W czasie gdy biszkopt się piecze, ugotuj budyń zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodając pół szklanki mniej mleka. Gdy budyń się zagotuje, ściągamy z ognia i dolewamy około pół szklanki syropu miętowego ciągle mieszając, aż do połączenia składników.
    Wkładamy do zimnej wody do wystudzenia.
    Mikserem ucieramy miękkie masło i gdy jest już puszyste, to stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
    Czekoladki miętowe kroimy w kostkę i mieszamy z masą budyniową.
  • 3. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy masą budyniową z czekoladkami.

  • 4. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka, 3 łyżkami syropu miętowego i czekoladkami miętowymi.

    Gorącą polewą smarujemy przełożony placek.
    Wierzch posypujemy pokrojonymi w kostkę pozostałymi czekoladkami.

    Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.

Porady

Jeśli nie mamy syropu miętowego, można go w łatwy sposób wykonać ze zwykłych miętowych landrynek. Do garnuszka z odrobiną wody wsypujemy opakowanie landrynek i podgrzewamy na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mięta

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować