Mięsna zapiekanka z makaronem

4.5 (157 ocen)

Smaczna zapiekanka nadziana dużą ilością warzyw i mięsa w formie babki. Podałam ją z surówką jako II danie.

Składniki:

  • 200 g makaronu np. rurki lub świderki
    1 papryka
    mała cukinia
    duża cebula lub dwie małe
    300 g mięsa mielonego
    sol, pieprz, imbir, kurkuma
    jajko
    pół szklanki maki
    3 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Mięsna zapiekanka z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al-dente.
    Warzywa myjemy, kroimy w kostkę.
  • 2. Na patelnię kładziemy mięso i pokrojona cebulę. Smażymy na złoty kolor.
  • 3. W dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy.
  • 4. Mąkę miksujemy ze śmietaną i jajkiem. Polewamy zapiekankę, mieszamy.
  • 5. Przekładamy do sylikonowej formy. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach C. Odstawiamy do wystygnięcia i wyjmujemy z formy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować