Zapiekanka mięsna z makaronem i szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Bardzo syta zapiekanka z makaronem spaghetti, mielonym mięsem i szpinakiem. Polecam na pyszny obiad lub kolację!

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 cebula
    ½ puszki kukurydzy
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    0,5 szklanki wody
    Sól
    Pieprz
    Suszona natka pietruszki
    150 g makaronu spaghetti

    400 g mrożonego szpinaku
    1 łyżka masła
    3 ząbki czosnku
    200 g sera feta
    100 g żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka mięsna z makaronem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron spaghetti łamiemy na krótkie kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Smażymy na patelni, po kilku minutach dokładamy mięso mielone. Gdy zmieni kolor dolewamy wodę. Dodajemy kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Na końcu mięso mieszamy z makaronem. W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę fetę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
    Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę mięsa, sera oraz szpinaku. Tak samo robimy z drugą warstwą. Gotową zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować