Mięsna z domowym majonezem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ulubiona sałatka teścia i męża. Obaj lubią treściwe dania.

Składniki:

  • ● 1/2 kg cebuli
    ● 1/2 laski wędzonej kiełbasy
    ● 5-6 różyczek kalafiora
    ● łyżka octu
    ● 20 dag wędzonej polędwicy wieprzowej
    ● 4 jajka
    ● cytryna
    ● 200 ml oleju
    ● 2-3 kawałki marynowanej papryki
    ● 3-4 gałązki natki pietruszki
    ● 30 dag oliwek bez pestek
    ● sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Mięsna z domowym majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę kroimy w paski,
    kiełbasę i polędwicę w plasterki.
    Cebule obieramy, kroimy
    w półplastry i gotujemy 5 minut
    w osolonym wrzątku. Osączamy.
    Studzimy. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem
    octu. Osączamy.
  • 2. Majonez: 2 jajka gotujemy
    na twardo. Studzimy i obieramy.
    2 ugotowane i 2 surowe
    żółtka miksujemy z sokiem
    z cytryny. Nie przerywając miksowania,
    cienką strużką wlewamy
    olej. Wsypujemy szczyptę
    soli. 2-3 łyżki majonezu
    odkładamy do dekoracji, resztę
    mieszamy z cebulą.
  • 3. W salaterce układamy warstwami:
    1/3 majonezu z cebulą,
    kiełbasę, 1/3 majonezu
    z cebulą, oliwki, pozostały majonez
    z cebulą, polędwicę
    i kalafiora. Na wierzch wyciskamy
    resztę majonezu. Dekorujemy
    natką i papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować