Mięsna z domowym majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę kroimy w paski,
kiełbasę i polędwicę w plasterki.
Cebule obieramy, kroimy
w półplastry i gotujemy 5 minut
w osolonym wrzątku. Osączamy.
Studzimy. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem
octu. Osączamy.
2.Majonez: 2 jajka gotujemy
na twardo. Studzimy i obieramy.
2 ugotowane i 2 surowe
żółtka miksujemy z sokiem
z cytryny. Nie przerywając miksowania,
cienką strużką wlewamy
olej. Wsypujemy szczyptę
soli. 2-3 łyżki majonezu
odkładamy do dekoracji, resztę
mieszamy z cebulą.
3.W salaterce układamy warstwami:
1/3 majonezu z cebulą,
kiełbasę, 1/3 majonezu
z cebulą, oliwki, pozostały majonez
z cebulą, polędwicę
i kalafiora. Na wierzch wyciskamy
resztę majonezu. Dekorujemy
natką i papryką.
Komentarze