Mięsna rolada

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rolada była bardzo zwarta i świetnie smakowała z warzywnym farszem. Można ją było łatwo kroić w plastry i jeść na ciepło i zimno np. do kanapek.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wołowego dobrej jakości (nie może być zbyt tłuste)
    1 jajko
    sól, pieprz
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1 łyżeczka suszonego cząbru
    1/2 łyżeczki ostrego sosu z chilli lub chilli w proszku
    3-4 łyżki bułki tartej
    1-2 łyżki sosu sojowego

    Farsz:
    1/2 pora
    150 g pieczarek
    1 duża marchew
    sól, pieprz
    1 łyżeczka suszonego oregano
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Mięsna rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa na farsz myjemy, obieramy. Por przekrajamy wzdłuż i w talarki, marchew i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzany tłuszcz dajemy najpierw marchew i podsmażamy chwilkę, potem por, a na końcu pieczarki, doprawiamy przyprawami. Warzywa dusimy z 5-6 minut aż cała woda odparuje.
  • 2. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką i przyprawami. Na blat wykładamy ok. 40 cm długości folię spożywczą. Na nią wykładamy męso mielone, warstwa mięsa musi być równomiernie rozłożona na całej folii. Na mięso wykładamy zimny farsz. Mięso za pomocą folii rolujemy krótszym bokiem do środka. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rolady smarujemy sosem sojowym. Mięso pieczemy 50 minut w 170 st. C z termoobiegiem. Po wyłożeniu odczekujemy z 10 minut, zanim zaczniemy je kroić. Najlepiej się kroi, jak mięso całkowicie przestygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso Por Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować