Mercimek Köftesi czyki kofte z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Jest to danie kuchni tureckiej.....najczęściej podawane jako przystawka

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
    1 szklanka drobnej kaszy bulgur lub kuskus
    pęczek szczypiorku
    pęczek koperku
    natka pietruszki
    cytryna
    1 cebula
    olej sól
    papryka w płatkach (pul biber)
    łyżka koncentratu pomidorowego
    suszona mięta
    sałata
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mercimek köftesi czyki kofte z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Soczewicę płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy 4 szklankami wody - gotujemy do momentu aż soczewica całkowicie się rozpadnie a woda wyparuje
    2) w czasie gdy soczewica się gotuje, kroimy cebulę w małą kosteczkę, wrzucamy na patelnie i podmarzamy na oleju z łyżka koncentratu pomidorowego. Kiedy z patelni zacznie się unosić zapach koncentratu, wyłączamy gaz
    3) zieleninę drobno kroimy
    4) kiedy soczewica jest gotowa dodajemy bulgur i dokładnie mieszamy. przykrywamy i odstawiamy aby bulgur spęczniał
    5) Kiedy bulgur spęczniej dodajemy cebulkę podsmażoną z koncentratem i dokładnie mieszamy a wręcz ugniatamy całą masę, żeby wszystko ładnie się połączyło
    6) doprawiamy solą, papryką oraz miętą
    7) dodajemy zieleninę i mieszamy
    8) sałatę myjemy, osuszamy i układamy na talerzu
    9) z powstałej mieszanki ugniatamy w ręce kofte i układamy na liściach sałaty
    10) przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny
    Afiyet olsun
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować