Mercimek köftesi czyki kofte z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Soczewicę płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy 4 szklankami wody - gotujemy do momentu aż soczewica całkowicie się rozpadnie a woda wyparuje
2) w czasie gdy soczewica się gotuje, kroimy cebulę w małą kosteczkę, wrzucamy na patelnie i podmarzamy na oleju z łyżka koncentratu pomidorowego. Kiedy z patelni zacznie się unosić zapach koncentratu, wyłączamy gaz
3) zieleninę drobno kroimy
4) kiedy soczewica jest gotowa dodajemy bulgur i dokładnie mieszamy. przykrywamy i odstawiamy aby bulgur spęczniał
5) Kiedy bulgur spęczniej dodajemy cebulkę podsmażoną z koncentratem i dokładnie mieszamy a wręcz ugniatamy całą masę, żeby wszystko ładnie się połączyło
6) doprawiamy solą, papryką oraz miętą
7) dodajemy zieleninę i mieszamy
8) sałatę myjemy, osuszamy i układamy na talerzu
9) z powstałej mieszanki ugniatamy w ręce kofte i układamy na liściach sałaty
10) przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny
Afiyet olsun
Komentarze