mają chrupiącą skórkę, a w środku są delikatne i mięciutkie. Przy okazji sprawdziłam, że mąka z ciecierzycy doskonale spisuje się jako panierka, bo praktycznie w ogóle się nie pali.
60 min
Składniki:
2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
posiekana natka pietruszki
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
3 pełne łyżki mąki z cieciorki + mąka do panierowania
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszam dokładnie soczewicę z kaszą, do masy dodaję mąkę z cieciorki, posiekaną natkę pietruszki (radzę dodać sporo), starty imbir, sól i pieprz do smaku. Mieszam do połączenia się - masa będzie dość luźna, ale da się z niej formować kulki (trzeba myć ręce mniej więcej co dwie, radzę też na bieżąco po przygotowaniu każdej kulki układać ją na patelni, a nie odkładać na bok). Każdą kulkę (wielkości mandarynki) panieruję w mące z cieciorki i układam na średnio rozgrzanym oleju. Kotlety smażę na rumiano, przewracając je kilkukrotnie za pomocą łopatki. Początkowo będą delikatne i luźne, jednak po pierwszym przewróceniu na drugą stronę masa zacznie się ścinać. Po usmażeniu przekładam kotlety na chwilę na papier do odsączenia tłuszczu. Podaję z ulubionym sosem.
Komentarze