mazurek z pomada śmietankowa

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 20 min

bardzo smaczny placek

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 50 dag mąka krupczatka,
    25 dag margaryna,
    3 sztuka żółtka,
    1 sztuka jajko,
    5 dag cukier,
    1 szklanka kwaśna śmietana,
    2 szklanka cukier,
    1 sztuka cukier waniliowy,
    2 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek z pomada śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać żółtka jajko ,cukier i zagnieść szybko kruche ciasto. Następnie odstawić je na 30 min do lodówki.Po wyjęciu trochę ciasta odłożyć na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurka ,a resztę rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 centymetrów. Uformować wałeczki i umieścić je na brzegach mazurka oraz przekątnej .Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min w temp 220 . Pomada śmietankowa Do dużego rondla wlać śmietanę , wsypać cukier oraz cukier waniliowy i gotować na małym ogniu ,stale mieszając przez 11 minut od momentu wrzenia .PO zdjęciu z ognia przez chwile ucierać drewniana łyżka.Polowe pomady wylać na polówkę ( do przekątnej)mazurka .Do reszty pomady wsypać kakao ,szybko utrzeć i wyląc pozostała cześć .Mazurek przybrać:)

Porady

lepiej zrobić to dwa dni przed jedzeniem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować