Mazurek z pomada śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać żółtka jajko ,cukier i zagnieść szybko kruche ciasto. Następnie odstawić je na 30 min do lodówki.Po wyjęciu trochę ciasta odłożyć na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurka ,a resztę rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 centymetrów. Uformować wałeczki i umieścić je na brzegach mazurka oraz przekątnej .Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min w temp 220 . Pomada śmietankowa Do dużego rondla wlać śmietanę , wsypać cukier oraz cukier waniliowy i gotować na małym ogniu ,stale mieszając przez 11 minut od momentu wrzenia .PO zdjęciu z ognia przez chwile ucierać drewniana łyżka.Polowe pomady wylać na polówkę ( do przekątnej)mazurka .Do reszty pomady wsypać kakao ,szybko utrzeć i wyląc pozostała cześć .Mazurek przybrać:)
Komentarze