Mazowsze

4.5 (158 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki
    1 płaska łyżeczka sody
    2 jajka
    1/2 kostki margaryny
    10 dag miodu
    1/2 szklanki cukru

    KREM:
    1 1/2 szklanki mleka
    1/3 szklanki kaszy manny
    1/2 szklanki cukru
    kostka masła
    cukier waniliowy
    aromat waniliowy

    GALARETKA ŚLIWKOWA:
    400 - 500 g powideł śliwkowych
    1 - 2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Mazowsze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Margarynę, cukier i miód rozpuścić w rondelku. Wystudzić i wlać do mąki wymieszanej z sodą, dodać jajka i zagnieść ciasto. Podzielić na cztery części i upiec (forma 25/35 cm.) każdy osobno w temp. 180*C po ok. 10 minut.
  • 2. KREM:
    Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać kaszę i mieszać aż zgęstnieje. Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzoną kasze ale nie zimną. Dodać kilka kropli aromatu waniliowego.
  • 3. GALARETKA ŚLIWKOWA:
    W rondelku wymieszać powidła z żelatyną, po godzinie podgrzać dość mocno aby rozpuściła się żelatyna. Wystudzić.
  • 4. PRZEŁOŻENIE:
    Ciasto - 1/2 kremu - ciasto - galaretka śliwkowa - ciasto - reszta kremu - ciasto - docisnąć. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Masa grysikowa Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować