Mazowiecka woda śledziowa

4.5 (186 ocen)

  • 30 min

pyszne danie wigilijne

  • 30 min

Składniki:

  • 1/4 szklanki octu
    2litry wody
    2 łyżeczki cukru
    pieprz mielony
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól lub przyprawa uniwersalna
    2-3 duże cebule
    śmietana 12%
    śledzie w całosci z mleczem lub ikrą.(ilość według uznania),
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Mazowiecka woda śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ocet, wodę, liść laurowy i ziele angielskie należy zagotować w garnku. Dodajemy pieprz, sól bądź przyprawę uniwersalną do smaku. Zdejmujemy to z gazu i wrzucamy pokrojoną w półksiężyce cebulę. Czekamy aż wywar ostygnie.

    2. Uprzednio wymoczone śledzie kroimy w paski o szeokości 2-3 cm i wrzucamy do zimnego wywaru.

    3. Do tego wszystkiego dodajemy śmietanę i słodzimy. Należy ją dobrze wymieszać, tak żeby nie zostały grudki.

    Wodę śledziową podaje się w bulionowkach. Najlepiej smakuje ona z młodymi ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować