1/4 szklanki octu
2litry wody
2 łyżeczki cukru
pieprz mielony
liść laurowy
ziele angielskie
sól lub przyprawa uniwersalna
2-3 duże cebule
śmietana 12%
śledzie w całosci z mleczem lub ikrą.(ilość według uznania),
Mazowiecka woda śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ocet, wodę, liść laurowy i ziele angielskie należy zagotować w garnku. Dodajemy pieprz, sól bądź przyprawę uniwersalną do smaku. Zdejmujemy to z gazu i wrzucamy pokrojoną w półksiężyce cebulę. Czekamy aż wywar ostygnie.
2. Uprzednio wymoczone śledzie kroimy w paski o szeokości 2-3 cm i wrzucamy do zimnego wywaru.
3. Do tego wszystkiego dodajemy śmietanę i słodzimy. Należy ją dobrze wymieszać, tak żeby nie zostały grudki.
Wodę śledziową podaje się w bulionowkach. Najlepiej smakuje ona z młodymi ziemniaczkami.
Komentarze