Maślany młody kalafior

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Młodą główkę kalafiora dokładnie natarłam masłem i oprószyłam solą morską. Przełożyłam do parowaru. Przy kalafiorze ułożyłam młode marchewki, które nie tylko służyły do dekoracji, ale i uzupełniły smak. Całość ślicznie wygląda i doskonale smakuje.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • młody kalafior
    10- 12 mini marchewek
    50 g masła
    sól morska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Maślany młody kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafior 1. Kalafior obieramy z dużych liści. Te młode i jędrne zostawiamy, będą smaczna po ugotowaniu. Kalafior przekładamy do miski skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy 2 łyżki soli morskiej zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 15 minut - dzięki temu kalafior nabierze lekko słonego smaku, ale również pozbędziemy się jego mieszkańców.
    Osuszonego kalafiora dokładnie nacieramy masłem, a następnie oprószamy solą morską. Kalafior oraz marchewki układamy w parowarze. Ja parowałam 25 minut - chciałam, aby kalafior był miękki nie tylko zblanszowany. Uwaga: długość gotowania oczywiście zależy od wielkości kalafiora oraz tego jaki stopień ugotowania preferujemy.

    Główkę przełożyłam na półmisek dookoła ułożyłam marchewki i podałam do obiadu. Można również całość dodatkowo polać bułką tartą zrumienioną na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować