Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem to idealna propozycja na pyszną, szybką oraz pożywną przekąskę, dodatek dodania lub samoistną potrawę. W moim domu zazwyczaj znikają ze świeżym pieczywem.
30 min
Dla 3 osób
Składniki:
500g maślaków (można użyć innych grzybów)
1-2 cebule
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Ponadto:
2 łyżki masła do smażenia
Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maślaki należy oczyścić oraz umyć, z kapeluszy ściągnąć skórkę i grzyby ponownie opłukać, a następnie osuszyć.
Nóżki pokroić w plasterki, a kapelusze na 2 lub więcej części - w zależności od ich wielkości.
Cebulę pokroić w talarki oraz wraz z drobno posiekanym czosnkiem zeszklić na roztopionym maśle.
Dodać grzyby.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości.
(Potrwa to około kilkunastu minut.)
Gdy grzyby puszczą sok to należy je delikatnie posypać solą z pieprzem.
Na końcu zdjąć pokrywkę, maślaki odparować oraz doprawić do smaku.
Komentarze