Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem

3.25 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem to idealna propozycja na pyszną, szybką oraz pożywną przekąskę, dodatek dodania lub samoistną potrawę. W moim domu zazwyczaj znikają ze świeżym pieczywem.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 500g maślaków (można użyć innych grzybów)
    1-2 cebule
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    Ponadto:
    2 łyżki masła do smażenia
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślaki należy oczyścić oraz umyć, z kapeluszy ściągnąć skórkę i grzyby ponownie opłukać, a następnie osuszyć.
    Nóżki pokroić w plasterki, a kapelusze na 2 lub więcej części - w zależności od ich wielkości.
    Cebulę pokroić w talarki oraz wraz z drobno posiekanym czosnkiem zeszklić na roztopionym maśle.
    Dodać grzyby.
    Całość dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości.
    (Potrwa to około kilkunastu minut.)
    Gdy grzyby puszczą sok to należy je delikatnie posypać solą z pieprzem.
    Na końcu zdjąć pokrywkę, maślaki odparować oraz doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować