Masełko śledziowe

  • wyświetlono: 673 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis pochodzi z bardzo starego zeszytu. Jest też notatka na marginesie, że małe kromeczki chleba z masełkiem śledziowym należy podać przed zupą. Mają pobudzić apetyt. Zupy powinny być dwie, do wyboru, a jedną z nich powinien być rosół.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

jeden płat śledziowy ( matiasy )
mleko do wymoczenia
50 g masła
kromki chleba pełnoziarnistego

Sposób przygotowania przepisu:

Masełko śledziowe

  • 1. Śledzia wymoczyć w mleku ok. 2 godz. Osuszyć i pokroić na małe kawałeczki. Przełożyć do miseczki i rozetrzeć. Dodać miękkie masło. Utrzeć razem na gładką masę. Posmarować cienko kromki chleba.
    Smacznego.

Porady

Śledzia można przepuścić przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śledzieprzekąskamasłomasełko śledziowemasło śledziowechlebek z masełkiemkromka z masełkiem

Komentarze

Podobne przepisy

Śledziowa salsa z anchois.

Dodane przez: joanna1974

Śledziowa salsa z anchois

Śledziowa salsa to idealna przekąska...

Spaghetti śledziowe na ziemniaczano-serowo-jajecznym kopcu z czarnuszką

Dodane przez: Latosiowy-dom

Spaghetti śledziowe na ziemniaczano-serowo-jajecznym...

Moja propozycja to pyszne połączenie,...

Bób smażony na maśle z czosnkiem

Dodane przez: 2milutka

Bób smażony na maśle z czosnkiem

Bób to letnie warzywo, podobnie...

Śledzie marynowane po polsku „Dziadka Kazia”

Dodane przez: sweet-amelia

Śledzie marynowane po polsku „Dziadka Kazia”

W rodzinie objawił się mistrz śledziowy....

śledzie

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Fale Atlantyku

Doskonała przekąska na różne uroczyste...

Rolada ziemniaczana

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Rolada ziemniaczana z warzywnym nadzieniem

Rolada ziemniaczana wygląda apetycznie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE