(blacha 35x24) Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier, żółtka i olej. Na sam koniec wsypać przesianą mąkę i kakao mieszając na najwolniejszych obrotach miksera tylko tyle, aby składniki się połączyły. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1700C przez ok. 15 min - 18 min. Następnie odkładamy aby ostygną.
2.Pieczemy drugi taki sam biszkopt.
3.Robimy masę nugatową :
Wlać do rondla śmietankę i miód, wsypać orzechy i gotować masę nugatową na małym ogniu, do czasu aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Białka ubić z połową ilości cukru pudru. Sztywną pianę wymieszać delikatnie z masą nugatową. Podgrzewać tak długo, aż na powierzchni masy pojawią sie bąbelki. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć z resztą cukru pudru, wbić do tego dwa żółtka i utrzeć dokładnie na jednolitą masę. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i porcjami masę nugatową.
4.Na pierwszy biszkopt nakładamy masę nugatową i odkładamy do lodówki na 30 minut aby stężała.
5.Po 30 minutach wyjmujemy i nakładamy gotową masę krówkową (jeśli ktoś woli może zrobić domowy karmel) .
przykładamy drugim biszkoptem
6.Rozpuszczamy czekolady i rozsmarowujemy po całym cieście łącznie z bokami. odstawiamy do lodówki aby polewa zastygła
Komentarze