Mars Inez

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Mój Brat i jego Synek uwielbiają batony mars , więc postanowiłam im zrobić Ciasto, które przypomina smak tego batonika.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt : (35x24)

    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżka oleju
    2 łyżka kakao

    Masa nugatowa :

    300 g zmielonych orzechów włoskich
    200 g gorzkiej czekolady
    200 g cukru pudru
    200ml śmietanki 12%
    200 g masła
    3 łyżki miodu
    3 jajka

    Masa Karmelowa:

    Gotowa masa krówkowa

    Polewa :

    200 g gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mars inez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy pierwszy biszkopt:

    (blacha 35x24) Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier, żółtka i olej. Na sam koniec wsypać przesianą mąkę i kakao mieszając na najwolniejszych obrotach miksera tylko tyle, aby składniki się połączyły. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1700C przez ok. 15 min - 18 min. Następnie odkładamy aby ostygną.
  • 2. Pieczemy drugi taki sam biszkopt.
  • 3. Robimy masę nugatową :

    Wlać do rondla śmietankę i miód, wsypać orzechy i gotować masę nugatową na małym ogniu, do czasu aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Białka ubić z połową ilości cukru pudru. Sztywną pianę wymieszać delikatnie z masą nugatową. Podgrzewać tak długo, aż na powierzchni masy pojawią sie bąbelki. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć z resztą cukru pudru, wbić do tego dwa żółtka i utrzeć dokładnie na jednolitą masę. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i porcjami masę nugatową.
  • 4. Na pierwszy biszkopt nakładamy masę nugatową i odkładamy do lodówki na 30 minut aby stężała.
  • 5. Po 30 minutach wyjmujemy i nakładamy gotową masę krówkową (jeśli ktoś woli może zrobić domowy karmel) .
    przykładamy drugim biszkoptem
  • 6. Rozpuszczamy czekolady i rozsmarowujemy po całym cieście łącznie z bokami. odstawiamy do lodówki aby polewa zastygła
  • 7. Ciasto gotowe do podania ,Smacznego :)

Porady

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować