Ciasto Czarna Inez (czekoladowo-śliwkowa)

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

To proste ciasto każdemu się uda i raczej każdemu posmakuje, dużo czekolady, delikatne echo rumu, kakao i śliwki przemycone pod postacią suszonych w czekoladzie i powideł śliwkowych.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto kakaowe:
    150 gramów cukru
    25 gramów ciemnego kakao
    115 gramów mąki tortowej
    40 gramów stopionego, schłodzonego masła
    6 jaj (żółtka i białka osobno)
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu

    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem kakaowo - śliwkowy:
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    3 łyżki powideł śliwkowych
    5 kopiastych łyżek cukru pudru
    2 łyżki z małą górką ciemnego kakao
    2 łyżki z małą górką żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku

    polewa czekoladowa:

    55 gram masła
    2 łyżki gęstej śmietany 18 %
    6 płaskich łyżek cukru
    2 kopiaste łyżki ciemnego kakao

    dodatkowo:
    1/3 słoiczka powideł śliwkowych
    9 sztuk śliwek w czekoladzie lub więcej
    0,5 kieliszka ciemnego rumu ( opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czarna inez (czekoladowo-śliwkowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.

    Ciasto schłodzić, przeciąć na dwa blaty.
  • 2. Spodni blat pokropić rumem, posmarować powidłami.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i kakao, zmiksować krótko na najszybszych obrotach, dodać powidła, wymieszać delikatnie łyżką.
    Żelatynę dobrze wymieszać we wrzącej wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej, zahartować dwiema łyżkami masy śmietanowej, wlać do całości i szybko zmiksować na najwyższych obrotach, jeśli masa jest bardzo rzadka, można wsadzić na maximum 10 minut do lodówki, żeby stała się gęstsza. Następnie rozprowadzić ją na powidłach, wyrównać powierzchnię, przykryć drugim blatem, wierzch delikatnie i z czuciem docisnąć.
  • 4. Schować do lodówki do całkowitego zgęstnienia kremu.
    Następnie przygotować polewę.
    W rondlu zagrzewamy masło z resztą składników, uwaga ! nie dopuszczamy do zagotowania ! jak czujemy, że za chwilkę zacznie bulgotać, zestawiamy z gazu i intensywnie wszystko mieszamy, żeby masa była idealnie jednorodna.
    Na cieście poukładać śliwki w czekoladzie, polać je polewą, którą również rozprowadzić po powierzchni ciasta, schłodzić parę godzin w lodówce.

Porady

Żeby śliwki nie przesuwały się podczas smarowania polewą, wcześniej lekko je roztopiłam w kąpieli wodnej, a potem od razu ( jeszcze gorące ) poukładałam na cieście i poczekałam aż się "przykleją" do podłoża.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować