Marmurkowy sernik na zimno z masłem

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To pyszny, rozpływający się w ustach sernik, który idealnie łączy w sobie smak waniliowo-kakaowy.

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 22-24 cm)
    1 kg serka waniliowego z wiaderka
    200g masła
    1 szklanka cukru (*)
    1/2 szklanki mleka
    4 łyżki żelatyny (płaskie)
    2 łyżki kakao
    Ponadto:
    około 150g ciastek/herbatników w czekoladzie
    około 150g ciastek/herbatników/biszkoptów bez czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Marmurkowy sernik na zimno z masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło z cukrem utrzeć do puszystości, a następnie stopniowo zmiksować z serkiem waniliowym.
    Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącym mleku, lekko przestudzić i połączyć z masą.
    (Najpierw żelatynę wymieszać z 2 łyżkami masy i dopiero połączyć z jej resztą.)
    Powstałą masę podzielić na 2 części i do jednej z nich wmieszać kakao.
    Formę wyłożyć papierem/folią spożywczą, a na jej dnie ułożyć warstwę ciastek - naprzemiennie zwykłe z czekoladowymi.
    Na ciastka wyłożyć obie masy - na zmianę jasną z ciemną, aby powstała marmurkowa struktura.
    Wierzch ciasta wygładzić i na końcu poukładać pozostałe ciastka.
    Sernik schłodzić w lodówce, aby stężał, ale najlepiej przez całą noc, ponieważ wtedy ciastka nie będą twarde i staną się miękkie, łatwe do krojenia się.

Porady

(*) Dla mojej rodziny ciasto jest w sam raz, ale jeśli uważacie, że cukru jest za dużo to możecie podaną ilość odrobinę zmniejszyć i po połączeniu masła z cukrem i serkiem - masę w razie potrzeby dosłodzić pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować