Marmurkowe czekoladki z ganache w trzech odsłonach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W kąpieli wodnej rozpuszczamy 150 g gorzkiej czekolady i w osobnej misce rozpuszczamy 50 g białej czekolady.
By nasze czekoladki były marmurkowe, należy do foremki dodać odrobinę białej, a następnie trochę więcej gorzkiej czekolady i pomieszać lekko pędzelkiem.
2.Następnie czekoladę z dołu foremki lekko przekładamy pędzelkiem na ścianki formy. Wkładamy do zamrażalnika, aż czekolada zastygnie.
W tym czasie robimy czekoladowy ganache. Do miski wkładamy 100 g podzielonej gorzkiej czekolady i zalewamy gorącą kremówką.
3.Zostawiamy, by czekolada się rozpuściła, mieszamy wszystko i odstawiamy by masa przestygła ( co jakiś czas mieszamy). Następnie wkładamy miskę do lodówki, ale pamiętamy o tym by mieszać co jakiś czas ganache.
Wracamy do naszych czekoladek. Robimy pędzelkiem następną warstwę z gorzkiej czekolady i znowu wkładamy do zamrażalki.
4. Gdy czekolada zastygnie, wypełniamy nasze czekoladki ganache. W tym momencie możemy dodać rozkruszone płatki chilli, sól morską, kwiaty, na co tylko macie ochotę. Wkładamy czekoladki do zamrażalki i czekamy, aż nadzienie zastygnie. Dopełniamy foremki gorzką czekoladą i zostawiamy w zamrażalniku przez 2 godziny. Dekorujemy, tak jak tylko mamy ochotę.
Porady
Jeżeli chcemy dać czekoladki komuś w prezencie, lepiej zostawić je w zamrażalniku przez przynajmniej 12 godzin.
Komentarze