MARMOLADKA Z OWOCÓW Z ODZYSKU

4.99 (193 ocen)

  • 60 min

Marmoladka z owoców, które pozostają w sokowniku po zrobieniu soku.

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 kg owoców z sokownika po zrobieniu soku
    u mnie czarna porzeczka i agrest (po soku mieszanym)
    - 1,5 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marmoladka z owoców z odzysku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce w sokownika przełożyć do rondla z grubym dnem.Rozdrobnić blenderem na jednolitą masę. Dodać 1/2 szklanki wody i podgrzać. Przetrzeć robotem przez sitko plastikowe, żeby pozbyć się pesteczek. Masę przełożyć ponownie do rondla i postawić na gazie, podkładając na palnik płytkę termiczną.
    Cięgle mieszając, podgrzewać dodając cukier, do momentu
    zagotowania (aż zacznie bulgotać). Chwilę pogotować stale mieszając. Sprawdzić, czy cukier się całkowicie rozpuścił. Zmniejszyć do minimum gaz.
  • Marmoladka z owoców z odzysku 2. Gotującą się marmoladkę nakładać łyżką do wyparzonych słoiczków. Wnętrze zakrętek i brzegi słoiczków przecierać spirytusem, mocno zakręcić i stawiać słoiczki do góry dnem. Pozostawić do ostudzenia.

Porady

W ten sposób można wykorzystać owoce po soku malinowy. Jeżeli robię sok z samych czarnych porzeczek, to nie rozdrabiam ich blenderem, ani nie przecieram. Dodaję tylko cukier i przesmażam. Takie porzeczki wykorzystuję do wypieków np. do kruchego ciasta (tak jak szarlotkę). Owoce z sokownika mają jeszcze dużo witamin, a także wartościowe pektyny. Marmoladka ma zastosowanie do wypieków, deserów, do pieczywa itp. Dlatego szkoda wyrzucać owoców z sokownika. Należy je wykorzystać do przetworów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować