Marmolada z pigwy

4.48 (186 ocen)

Trochę pracy jesienią, a zimą, kiedy za oknem śnieg i mróz - otwieramy słoiczek ze słodką, pachnącą marmoladą

Składniki:

  • 3,5 kg pigwy – waga już ugotowanego i okrojonego z ogryzków miąższu
    2 kg cukru
    około łyżeczki kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Marmolady

Marmolada z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce pigwy umyłam i gąbczastym zmywakiem dokładnie usunęłam z nich cały meszek. Przełożyłam do dużego garnka, zalałam wodą, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 30-40 minut do momentu, aż bez problemu mogłam wbić w owoce ząbki widelca. Odlałam wodę i zostawiłam owoce do przestygnięcia. Nożem okroiłam z ogryzków cały miąższ razem ze skórką. Ponieważ moja pigwa była ekologiczna i niespecjalnie ładna, z niektórych owoców musiałam obrać skórkę razem z czarnymi kropkami. Okrojony miąższ zważyłam, przełożyłam do rondla z dużym i grubym dnem, dodałam cukier i szklankę wody. Dodatkowo, żeby zabezpieczyć marmoladę przed przypaleniem pod garnek podłożyłam płytkę ochronną.
  • 2. Pierwszego dnia smażyłam marmoladę często mieszając na wolniutkim ogniu do momentu prawie całkowitego odparowania płynu. Zostawiłam na noc bez przykrycia.
  • 3. Drugiego dnia najpierw podgrzałam i zmiksowałam masę blenderem (ze względu na skórki), doprawiłam do smaku kwaskiem cytrynowym (dodawałam go po troszeczku i próbowałam), a następnie znów smażyłam na wolniutkim ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji marmolady.
  • 4. W międzyczasie wymyłam i wyprażyłam słoiczki w piekarniku. Gorącą marmoladę nałożyłam do słoiczków o pojemności ok. 300 ml, papierowym ręcznikiem oczyściłam krawędzie otworów i gwint z marmolady, która mi niechcący kapnęła, zakręciłam i na 10 minut postawiłam je do góry dnem. Potem je odwróciłam i opatuliłam kocem aż do całkowitego wystygnięcia. Wyszło mi jedenaście słoiczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować