Marmolada z pigwy

  • wyświetlono: 4291 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Trochę pracy jesienią, a zimą, kiedy za oknem śnieg i mróz - otwieramy słoiczek ze słodką, pachnącą marmoladą

edytaha

Składniki

3,5 kg pigwy – waga już ugotowanego i okrojonego z ogryzków miąższu
2 kg cukru
około łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania przepisu:

Marmolada z pigwy

  • 1. Owoce pigwy umyłam i gąbczastym zmywakiem dokładnie usunęłam z nich cały meszek. Przełożyłam do dużego garnka, zalałam wodą, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 30-40 minut do momentu, aż bez problemu mogłam wbić w owoce ząbki widelca. Odlałam wodę i zostawiłam owoce do przestygnięcia. Nożem okroiłam z ogryzków cały miąższ razem ze skórką. Ponieważ moja pigwa była ekologiczna i niespecjalnie ładna, z niektórych owoców musiałam obrać skórkę razem z czarnymi kropkami. Okrojony miąższ zważyłam, przełożyłam do rondla z dużym i grubym dnem, dodałam cukier i szklankę wody. Dodatkowo, żeby zabezpieczyć marmoladę przed przypaleniem pod garnek podłożyłam płytkę ochronną.
  • 2. Pierwszego dnia smażyłam marmoladę często mieszając na wolniutkim ogniu do momentu prawie całkowitego odparowania płynu. Zostawiłam na noc bez przykrycia.
  • 3. Drugiego dnia najpierw podgrzałam i zmiksowałam masę blenderem (ze względu na skórki), doprawiłam do smaku kwaskiem cytrynowym (dodawałam go po troszeczku i próbowałam), a następnie znów smażyłam na wolniutkim ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji marmolady.
  • 4. W międzyczasie wymyłam i wyprażyłam słoiczki w piekarniku. Gorącą marmoladę nałożyłam do słoiczków o pojemności ok. 300 ml, papierowym ręcznikiem oczyściłam krawędzie otworów i gwint z marmolady, która mi niechcący kapnęła, zakręciłam i na 10 minut postawiłam je do góry dnem. Potem je odwróciłam i opatuliłam kocem aż do całkowitego wystygnięcia. Wyszło mi jedenaście słoiczków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimarmoladapigwa

Komentarze

Podobne przepisy

Syrop z pigwy z miodem

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Syrop z pigwy z miodem

Syrop z pigwy z miodem. Uodparnia...

Dżem z pigwy i pomarańczy

Dodane przez: Gregorhspeed

Dżem z pigwy i pomarańczy

Idealny na lekkie śniadanie.

Marmolada z jabłek

Dodane przez: bietka

Marmolada z jabłek

Pyszna marmolada, która nadaje...

Galaretka z pigwy z nutą imbiru

Dodane przez: ewaeu

Galaretka z pigwy z nutą imbiru

Każdego roku robię przetwory z...

image-1ih7jot

Dodane przez: Mariola123

Marmolada z jabłek

Marmolada z jabłek to łatwy i niedrogi...

Konfitury z pigwy

Dodane przez: paolineczka

Konfitury z pigwy

Pyszna konfitura. Idealny dodatek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE