Malinowy całus

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dla wszystkich smakoszy malinowych rozkoszy:)

  • 30 min

Składniki:

  • 150g masła
    150g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 jajka
    150g mąki
    150g malin (rozmrożonych)
    50g białej czekolady
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka

    Na wierzch:
    400ml śmietany 30% lub 36%
    2 łyżki cukru lub cukru pudru
    sok z rozmrożonych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Malinowy całus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Foremki wyłożyć papilotkami.
  • 2. Masło utrzeć na puch. Potem dodać cukier oraz cukier wanilinowy i razem utrzeć na gładki krem. Następnie pojedynczo dodawać jajka i nadal ucierać.
  • 3. Na końcu dodać mąkę, proszek do pieczenia, białą czekoladę, maliny oraz mleko i wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
  • studzenie 4. Napełnić ciastem foremki do 2/3 wysokości. Piec ok. 15 minut.
  • polewanie sokiem 5. Gdy muffinki są wystudzone ubić śmietanę na sztywno z cukrem. Włożyć do szprycy i dekorować muffinki. Polewać bitą śmietanę sokiem z malin.

Porady

Białą czekoladę roztapiam chwilę w mikrofali, żeby lepiej połączyła się z resztą składników. Sok z rozmrożonych malin dobrze koryguje słodycz bitej śmietany. Można też użyć do przepisu świeżych malin, wtedy bitą śmietanę udekorować malinami lub ubić śmietanę bez cukru i polać słodzonym sokiem malinowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować