Tarta malinowa z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszna tarta z malinami, znika w mgnieniu oka, bo dokładki są nieuniknione;)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150g mąki
    30g cukru
    125g masła
    ok. 1 łyżka wody

    Masa czekoladowa:
    200ml śmietanki 36%
    120g białej czekolady
    1 jajko
    duża garść malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta malinowa z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojone w kawałki masło, cukier i skropić wodą. Wyrobić ciasto i odłożyć do zamrażalnika na 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • 2. Wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć wierzch widelcem i podpiec ok. 25 minut na złoty kolor.
  • 3. Kawałki białej czekolady roztopić w rondlu na małym ogniu, dodać śmietankę i wymieszać aż się połączą. Zestawić z ognia i zaczekać aż wystygnie. Roztrzepane jajko dodać do masy ciągle mieszając.
  • 4. Maliny rozłożyć na ciasto, zalać czekoladową masą i włożyć do piekarnika na 15-20 minut.

Porady

Jeśli ciasto po wyjęciu z piekarnika wydaje się płynąć należy poczekać aż trochę wystygnie i masa czekoladowa się stęgnie. Ciasto można podawać z lodami (świetnie sprawdzą się w tym przypadku śmietankowe lub waniliowe).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować