Tarta malinowa z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojone w kawałki masło, cukier i skropić wodą. Wyrobić ciasto i odłożyć do zamrażalnika na 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
2.Wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć wierzch widelcem i podpiec ok. 25 minut na złoty kolor.
3.Kawałki białej czekolady roztopić w rondlu na małym ogniu, dodać śmietankę i wymieszać aż się połączą. Zestawić z ognia i zaczekać aż wystygnie. Roztrzepane jajko dodać do masy ciągle mieszając.
4.Maliny rozłożyć na ciasto, zalać czekoladową masą i włożyć do piekarnika na 15-20 minut.
Porady
Jeśli ciasto po wyjęciu z piekarnika wydaje się płynąć należy poczekać aż trochę wystygnie i masa czekoladowa się stęgnie. Ciasto można podawać z lodami (świetnie sprawdzą się w tym przypadku śmietankowe lub waniliowe).
Komentarze