Malinowe cudo

4.5 (173 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pomysł zaczerpnięty z internetu z moim wykonaniem. Po wielu wątpliwościach w końcu zrobiłam i nie żałuję. Będę próbować z innymi owocami. Polecam niezdecydowanym :-)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche (na blachę 20 x 36 cm):
    3 żółtka
    30 g cukru pudru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    150 g mąki pszennej
    100 g masła

    Wkładka malinowa:
    1 kg malin (u mnie świeżych)
    4 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
    4 szklanki wrzącej wody

    Krem:
    660 ml śmietany kremówki 30 %
    250 g serka mascarpone
    3 pełne łyżki cukru pudru

    Beza z migdałami:
    3 białka
    150 g cukru kryształu
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    70 g płatków migdałów (można dać mniej)

Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Beza

Malinowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Galaretki malinowe rozpuszczamy w 4 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dodajemy maliny. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • 3. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Na koniec dajemy schłodzony serek i miksujemy do momentu połączenia się składników. Wkładamy na wkładkę malinową i odstawiamy do lodówki.
  • 4. Białka ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany. Bardzo powoli dodajemy cukier ciągle ubijając. Ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy ją z ubitymi białkami. Formę odwracamy do góry dnem. Dno natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Bezę pieczemy 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 120 – 130 stopni. Upieczoną i wystudzoną bezę delikatnie wykładamy na masę śmietanową.

Porady

Bezę należy przygotować dzień wcześniej. Malin możemy użyć również mrożonych należy je wcześniej rozmrozić na durszlaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować