Małe tarty z karmelizowaną cebulą i tuńczykiem

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne tarty, dobre jako przystawka lub jako danie główne - wystarczy podać tarty z duża ilością sałaty i otrzymamy solidny posiłek. Użyłam domowej karmelizowanej cebuli ale można oczywiście użyć gotowej Można również użyć dowolnego kruchego ciasta bez cukru

Składniki:

  • ciasto kruche
    200 g mąki
    50 g masła
    50 g smalcu
    2 - 3 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    nadzienie
    4 łyżki karmelizowanej cebuli (konfitura z cebuli) np z tego przepisu
    puszka tuńczyka w oleju
    8 małych pieczarek (opcjonalnie)
    żółty ser np cheddar
    tymianek
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Przystawki

Małe tarty z karmelizowaną cebulą i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.ciasto. Wszystkie składniki umieścić w robocie, mieszać tak długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować do lodówki na 30 minut.

  • 2. 2.tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki (najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C , na 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiekać tarty przez kolejne 6 minut już bez obciążenia.
  • 3. 3. Jeżeli używamy pieczarek, należy je pokroić na drobne kawałki, podsmażyć na patelni tak aby się zbrązowiły, wymieszać z cebulą.
  • image-0tist72 4. 4.Wypełnić tarty. Na dno każdej wyłożyć łyżkę konfitury, posypać tymiankiem, na cebuli ułożyć kawałki tuńczyka, posypać wszystko startym serem
  • 5. 5.Wstawić do piekarnika (190 st C) na 20 - 30 minut. Wypełnienie musi się zagrzać a ser roztopić. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować