Małe tarty z jabłkami prażonymi

  • wyświetlono: 782 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Smaczne bardzo kruche ciasteczka z nadzieniem z jabłek. Wspaniały prezent na słodkie walentynki i nie tylko

EwaSidor
  • 20min

Składniki

2,5 szklanki mąki
20 dag masła
1 łyżka cukru
sól
2 żółtka
1 łyżka śmietany
1 kg jabłka
1 szt cynamon
3 łyżki cukru brązowego

Sposób przygotowania przepisu:

Małe tarty z jabłkami prażonymi

  • 1. Na stolnice wysypujemy przesiana mąkę do niej siekamy zimne masło. Robimy dziurkę i dodajemy żółtka i cukier. Wszystko razem szybko siekamy. Ugniatamy ciasto , formujemy kulę zawijamy w folie spożywcza i wstawiamy do lodówki na min 40 min. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę . Na patelnię dajemy brązowy cukier chwilę podgrzewamy i dodajemy kawałek cynamonu. Następnie pokrojone jabłka. Smażymy na małym ogniu.
    Ciasto kruche wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy. Wycinamy kółka i wykładamy nimi małe okrągłe foremki. Ja użyłam foremek do mufinek. Nakłuwamy ciasto widelcem nakładamy łyżkę jabłek
  • 2. . Resztki ciasta z wycinania kółek zlepianym w kule i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Następnie ścieramy na tarce duże oczka na jabłuszek- tworząc jakby kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika - zmniejszamy do 180 i pieczemy ok 20 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakisłodkie_walentynki

Komentarze

Podobne przepisy

image-24c65gg

Dodane przez: Konto nieaktywne

Deser z prażonymi jabłkami

Szybki sposób na pyszny deser lub...

Rolada drożdżowa z prażonymi jabłkami

Dodane przez: juchab

Rolada drożdżowa z prażonymi jabłkami

Gorąco polecam!!!

Puszysty biszkopt z prażonymi jabłuszkami

Dodane przez: kasia89

Pyszysty biszkop z prażonymi jabłkami

Biszkopt puszysty i zawsze wychodzi!

Ryż z prażonymi  jabłkami

Dodane przez: iwona2305

Ryż z prażonymi jabłkami

Ta potrawa jest bardzo szybka w...

cobbler

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Cynamonowy Cobbler z prażonymi jabłkami

Cobler jest wyśmienity na zimno...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE