Małe dorsze w z warzywami w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże małe dorsze oczyścić z łusek, usunąć wnętrzności, odciąć ogonki i płetwy, opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na dzwoneczki, w misce wymieszać z kucharkiem i pieprzem, zostawić na blacie, w tym czasie przygotować warzywa.
Marchew, seler obrać i zetrzeć w rozdrabniaczu na tarczy do warzyw lub na tarce grubsze oczka, pory dobrze umyte pokroić drobno, olej rzepakowy rozgrzać w garnku, wsypać marchew seler, pory i smażyć z 10 minut na średnim ogniu, mieszać co jakiś czas.
2.Następnie wlać wody, dodać przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz mielony, ocet i gotować z 10 minut na średnim ogniu.
3.Na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy, dzwoneczki dorsza obtaczać w mące pszennej i kłaść na patelnię.
4.Z każdej strony smażyć na rumiano, odkładać do miski.
5.Na usmażone dzwoneczki wylać warzywa z sosem pomidorowym, wystudzone schować do lodówki na całą noc.
Komentarze