Makowoo śmietankowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy. Dodajemy powoli cukier. Następnie wrzucamy żółtka. Kiedy masa się ubija do miseczki wsypujemy mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Mąkę z proszkiem przesiewamy do ubitej masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy powoli mak i również powoli mieszamy. Masę wylewamy na blachę i pieczemy ok. 25 min w temp. 180 stopni.
Krem:
W 3/4 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
Ostudzony budyń miksujemy z miękką margaryną (lub masłem) do otrzymania puszystego kremu.
Na końcu biszkopt przekrajmy na dwa płaty. Pierwszy płat smarujemy całym kremem. Kładziemy drugi płat i polewamy go czekoladową polewą.
Polewa:
Czekolady rozpuszczamy razem w garnuszku dodając powili masło. Kiedy wszytko się rozpuści wbijamy dwa jajka i ubijamy trzepaczką od miksera na puszystą masę. Wylewamy na górę.
Porady
Nie mieszaj maku z mąka, gdyż nie dasz rady przesiać go przez sitko do masy jajecznej.
Komentarze