Makowoo Śmietankowo

0 (0 ocen)

  • 60 min

To mój pierwszy placek. Wszyscy w domu bardzo go lubią. Nic trudnego ale za to jakiego pysznego :)

  • 60 min

Składniki:

  • Jasny Biszkopt:
    -6 jaj
    -szklanka cukru
    -3/4 szkl. mąki ziemniaczanej i pszennej
    - czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    - szklanka maku

    Krem:
    -2 szklanki mleka
    -1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    -3 łyżki mąki pszennej
    -6 łyżek cukru
    -250 g miękkiej margaryny lub masła

    Polewa:
    -czekolada gorzka i mleczna
    - 2 jajka
    -180 g masła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowoo śmietankowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy. Dodajemy powoli cukier. Następnie wrzucamy żółtka. Kiedy masa się ubija do miseczki wsypujemy mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Mąkę z proszkiem przesiewamy do ubitej masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy powoli mak i również powoli mieszamy. Masę wylewamy na blachę i pieczemy ok. 25 min w temp. 180 stopni.

    Krem:
    W 3/4 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
    Ostudzony budyń miksujemy z miękką margaryną (lub masłem) do otrzymania puszystego kremu.

    Na końcu biszkopt przekrajmy na dwa płaty. Pierwszy płat smarujemy całym kremem. Kładziemy drugi płat i polewamy go czekoladową polewą.

    Polewa:
    Czekolady rozpuszczamy razem w garnuszku dodając powili masło. Kiedy wszytko się rozpuści wbijamy dwa jajka i ubijamy trzepaczką od miksera na puszystą masę. Wylewamy na górę.

Porady

Nie mieszaj maku z mąka, gdyż nie dasz rady przesiać go przez sitko do masy jajecznej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować