Makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do misy robota wkruszyć świeże drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i cukru, wlać 1/4 szklankę letniego mleka i wymieszać, zostawić na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia
2.obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, wsypać pozostałe składniki i wymieszać
4.wlać same żółtka i hakiem na małych obrotach zacząć wyrabiać ciasto
5.margarynę stopić w garnuszku, wlać 1/2 szklanki mleka, cukier i wymieszać, wystudzić na letnie i wlać w trakcie wyrabiania porcjami do ciasta, ciasto wyrabiać z 6 minut na większych obrotach, przykryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
6.na podsypaną mąką deskę wyłożyć ciasto, krótko je wyrobić, podzielić na trzy porcje, rozwałkować, nałożyć część nadzienia, brzegi podwinąć i zawinąć ciasno w roladę
7.układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, żółtko wymieszać z łyżką mleka i pędzelkiem posmarować rolady, ponacinać czubkiem noża aby para miała ujście, zostawić na blaszce na 15 minut
8.piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 25 minut, jeśli się wierzch mocno przypieka to nakryc papierem do pieczenia, upieczone ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem
Komentarze