Makowiec zawijany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Jest to bardzo smaczny makowiec . Bardzo długo zachowuje świeżość . Z podanego przepisu upieczecie 4 porcje makowca . Serdecznie polecam :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :
    ⦁ 1 kg mąki
    ⦁ 5 jaj
    ⦁ 5 dag drożdży
    ⦁ 1 szklanka cukru
    ⦁ ½ szklanki śmietany 18 %
    ⦁ ¾ szklanki mleka
    ⦁ 1 kostka margaryny
    ⦁ Szczypta soli
    Masa makowa :
    ⦁ 1 kg maku
    ⦁ 30 dag masła
    ⦁ 3 żółtka
    ⦁ 3 łyżki miodu
    ⦁ 1.5 szklanki cukru
    ⦁ 3 białka
    ⦁ Bakalie , olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec zawijany 1. Przygotowanie ciasta :
    Drożdże rozrobić w śmietanie , margarynę roztopić . Całe jaja ubić z cukrem. Do mąki dodać ostudzoną , roztopioną margarynę , Drożdże rozmieszane ze śmietaną , jaja ubite z cukrem , sól i mleko. Zagnieść ciasto. Długo nie wyrabiać aby tylko się połączyły składniki. Włożyć na noc do lodówki . Z rana po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 4 części .
    Przygotowanie masy makowej :
    Kilogram maku sparzyć , 2 razy przepuścić przez maszynkę . Dodać do niego 30 dag roztopionego masła , 3 żółtka , 3 łyżki miodu , 1.5 szklanki cukru. Białka ubić na pianę i dodać do masy makowej oraz bakalie i olejek migdałowy wg uznania.
    Przygotowanie makowca :
    Rozwałkować i posmarować białkiem. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową i zwinąć w rulon. Pozostawić na 30 min tak przygotowany makowiec do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 50 minut.

Porady

Ciasto najlepiej zacząć przygotowywać na wieczór . Masę makową można zastąpić gotową masą makową zakupioną w sklepie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować