Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Coś dla wielbicieli makaronu i szpinaku. Danie które przygotujecie w kilka chwil.
Coś z cyklu szybko, prosto i smacznie. Odrobina boczku, dodaje smaku,
a śmietanka fajnie wszystko łączy.
Danie przygotowane dla 2 osób.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g. szpinaku świeżego
    50 g. boczku wędzonego
    60 g. suszonych pomidorów z zalewy
    1 ząbek czosnku
    1/2 szklanki śmietanki 30 %
    50 g. sera żółtego (u mnie mozzarella)
    200 g. makaronu (u mnie rurki).
    sól, pieprz
    1/2 łyżki masła
    2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 1. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, często mieszając.
    Kiedy zacznie się wytapiać dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i olej
    z pomidorów.
    Podsmażyć około 5 minut często mieszając. Następnie dodać masło,
    kiedy się roztopi dodać szpinak, smażyć aż zwiędnie.
  • Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 2. Dodać drobno pokrojony czosnek, smażyć jeszcze kilka sekund i wlać śmietankę.
    Przykryć i dusić jeszcze około 5 minut, żeby sos trochę zgęstniał.
    Przyprawić solą i pieprzem.

    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

    Ugotowany makaron dodać do gorącego sosu. Wymieszać.
    Posypać utartą mozzarellą i jeszcze raz wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron penne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować