Makaron z leśnymi grzybami w sosie serowo-śmietanowym

4.5 (154 ocen)

Pełnoziarnisty makaron podany z mieszanymi grzybami leśnymi w sosie śmietanowym z dodatkiem sera Grana Padano. Rewelacyjne, szybkie danie na letni obiad lub kolację.

Składniki:

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie farfalle - kokardki)
    250 g mieszanych grzybów leśnych (kurki, podgrzybki, prawdziwki)
    3/4 szklanki śmietanki 12%
    4 łyżki tartego sera Grana Padano
    2 łyżki klarowanego masła
    sól
    pieprz
    posiekana zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy Dania z makaronem

Makaron z leśnymi grzybami w sosie serowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby czyścimy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Obgotowujemy kilka minut w osolonym wrzątku, odcedzamy. Przekładamy do rondla z rozgrzanym masłem, podlewamy niewielka ilością wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
  • 2. Do grzybów wlewamy śmietankę, wsypujemy 3 łyżki sera i podgrzewamy do zagotowania. Chwilę gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. W czasie, kiedy grzyby się duszą, gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wkładamy do sosu. Makaron z grzybami dokładnie mieszamy i podajemy. Każdą porcję posypujemy pozostałym serem i posiekaną zieloną pietruszką.

Porady

Do przygotowania potrawy można również wykorzystać grzyby mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować