Pyszne danie obiadowe. Moje córeczki bardzo je lubią.
1 godz. 40 min
Dla 4 osób
Składniki:
ulubiony makaron ( u mnie wstążki),
ok. 600g mięsa mielonego ( u mnie połączona szynka i łopatka),
1 średnia kalarepa,
1 średnia marchewka,
ząbek czosnku,
mała cebula,
ok. 500 ml przecieru pomidorowego,
1 łyżka świeżego posiekanej bazylii ( może być suszona),
przyprawa do mięsa mielonego ( ja daje tak 1-2 łyżeczki),
3-4 krople sosu sojowego,
sól, pieprz, pieprz cayenne,
olej lub oliwa,
parmezan,
Makaron z mięsem mielonym duszonym z kalarepą i marchewka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone posypujemy przyprawą i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i czosnek, podsmażamy i dodajemy mięso mielone, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy około 15 min co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy startą na tarce o grubych oczkach kalarepę, marchewkę, przecier pomidorowy, bazylię, delikatnie mieszamy i dusimy na małym ogniu około 60-70 minut, co jakiś czas mieszając.
Jeśli chcemy mieć bardziej pomidorowy smak możemy dodać trochę koncentratu. Jeśli jest potrzeba to przyprawiamy jeszcze według uznania. Możemy również zredukować sos według uznania.
Makaron gotujemy al dente i polewamy sosem. Możemy posypiać startym parmezanem. Smacznego!
Komentarze