Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i serem ricotta

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosto, smacznie i ciekawie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
    oliwa
    mała cebula
    pomidory krojone w puszce
    300 ml passaty pomidorowej
    3 ząbki czosnku
    pół łyżeczki suszonej bazylii
    pół łyżeczki suszonego oregano
    szczypta cynamonu
    250 g sera ricotta
    opakowanie ulubionego makaronu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i serem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i serem ricotta 1. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni C. Bakłażan umyłem, pokroiłem w grubą kostkę, delikatnie posoliłem, skropiłem oliwą. Zapiekałem 20 minut w piekarniku, aż zrobił się miękki i rumiany.

    Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyłem cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po 3 minutach dodałem pomidory oraz passatę. Do sosu dodajemy pieczony bakłażan, dusiłem 10 minut.
    Na koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, cynamon, połowę ricotty, dusiłem 5 minut. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
    Ugotowałem makaron. Po odcedzeniu dodałem do sosu, wymieszałem. Wyłożyłem do głębokiego naczynia, dodałem pozostałą część ricotty, skropiłem oliwą. Podałem od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować