1 duży bakłażan
oliwa
mała cebula
pomidory krojone w puszce
300 ml passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano
szczypta cynamonu
250 g sera ricotta
opakowanie ulubionego makaronu
sól
pieprz
Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i serem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni C. Bakłażan umyłem, pokroiłem w grubą kostkę, delikatnie posoliłem, skropiłem oliwą. Zapiekałem 20 minut w piekarniku, aż zrobił się miękki i rumiany.
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyłem cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po 3 minutach dodałem pomidory oraz passatę. Do sosu dodajemy pieczony bakłażan, dusiłem 10 minut.
Na koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, cynamon, połowę ricotty, dusiłem 5 minut. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Ugotowałem makaron. Po odcedzeniu dodałem do sosu, wymieszałem. Wyłożyłem do głębokiego naczynia, dodałem pozostałą część ricotty, skropiłem oliwą. Podałem od razu.
Komentarze