Farfalle z szynką i groszkiem

4.5 (173 ocen)

  • 20 min

Pyszny, szybki i sycący obiad - czyli danie we włoskim stylu. Polecam taki makaron, gdy nie macie czasu na przygotowanie obiadu.

  • 20 min

Składniki:


  • szynka 150g,
    groszek zielony 150g,
    masło 2 łyżki,
    śmietana kremówka 4 łyżki,
    posiekana natka pietruszki 1 łyżka,
    makaron farfalle (kokardki) 250g,
    starty żółty ser 40g,
    sól,
    pieprz,
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Farfalle Szynki

Farfalle z szynką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farfalle z szynką i groszkiem 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy zielony groszek i szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Całość smażymy razem przez 5-10 minut, aż groszek zmięknie, a szynka się zarumieni.
  • Farfalle z szynką i groszkiem 2. Kolejno dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy, doprawiamy do smaku przyprawami. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy ugotowany makaron, natkę pietruszki i starty żółty ser, mieszamy. Danie podajemy na ciepło oprószone świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować