Maccheroni z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo lekkie danie, w sam raz na wiosenną pogodę.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g makaronu maccheroni
    2 marchewki
    kalarepa
    200 g zielonej fasolki szparagowej ( może być mrożona )
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 zielonej papryki
    1 cebula
    3 łyżki oliwy
    100 ml wytrawnego białego wina
    1/2 puszki pomidorów z zalewą (200 g)
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka estragonu
    1/4 chili (świeże)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Maccheroni z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odsączamy.

    Marchewki i kalarepę obieramy, kroimy w słupki.

    Strąki fasolki po umyciu i oczyszczeniu kroimy na pół.

    Papryki myjemy, kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy w mała kostkę.

    Cebule kroimy w kostkę.

    Warzywa obsmażamy na oliwie, zalewamy winem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.

    Dodajemy pomidory razem z zalewą, zioła, sól i pieprz.

    Strąki chili kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona, kroimy w paseczki.

    Całość dusimy pod przykryciem jeszcze 30 minut.

    Makaron dodajemy do sosu, mieszamy do momentu, kiedy makaron pokryje się sosem.

    Podajemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować