Pomysł na lekki i smaczny obiad. Poczujmy trochę wiosny w środku zimy!
25 min
Składniki:
350 g filetu z łososia (bez skóry)
500 g ziemniaków
1 duża cebula
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
sok z cytryny
2 jajka
bułka tarta i mąka do panierki
olej
1 opakowanie mieszanki sałat
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 opakowanie sera feta
ocet balsamiczny zredukowany
Łososiowe kotleciki z wiosenną sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pracę rozpoczynamy od obrania, drobnego pokrojenia i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie.
Następnie rozdrabniamy je i doprawiamy pieprzem i gałką.
Cebulę drobno kroimy, masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy cebulkę, układamy filet z łososia i oprószamy go solą i pieprzem.
Patelnię przykrywamy i smażymy kilka minut na średnim ogniu, z obu stron, tak aby łosoś był jeszcze lekko surowy w środku.
Łososia razem z cebulą wrzucamy do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy bułki tartej. Na koniec doprawiamy odrobiną soku z cytryny.
Z masy formujemy niewielkie, okrągłe kotleciki, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy na złoto na oleju.
Sałatkę przygotujemy bardzo prosto.
Brzoskwinie odsączamy, kroimy w cząstki. Fetę kroimy w kostkę.
Sałatę rozsypujemy na talerzu, układamy na niej brzoskwinie, fetę i polewamy octem balsamicznym.
Komentarze