na ciasto:
1,5 szklanki maki tortowej
50 g drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1 jajko
1/2 szklanki mleka
sól
cukier
na sałatkę:
3 liście sałaty masłowej
4 pomidorki koktajlowe
4 rzodkiewki
1/2 małego zielonego ogórka
1/2 czerwonej i żółtej papryki
1 łyżka posiekanego koperku
sos winegret koperkowo-ziołowy
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
dodatkowo-
3 laski cienkiego kabanosa
foremki na babeczki
olej
Sposób przygotowania przepisu:
Babeczki - koszyczki z wiosenną sałatką
1.
Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i szczyptą cukru i mąki,zaczyn odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodać resztę mąki,jajko,oliwę z oliwek i sól i przy pomocy drewnianej łyżki wyrobić ciasto,ponownie ostawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
2.
Wyrośnięte ciasto nakładać łyżką do posmarowanych olejem foremek .
Kabanosy podzielić na około 10 cm kawałki lekko ponaginać formując uchwyt koszyczka i wbić do ciasta po bokach na przeciw siebie.
Gotowe koszyczki wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec 20 minut.Po przestudzeniu wierzch babeczek lekko ściąć nożem.
3.
Warzywa opłukać,osuszyć sałatę porwać na mniejsze kawałki,ogórka i papryki pokroić w kostkę,rzodkiewkę i pomidorki w pół plasterki,przełożyć do miski,doprawić do smaku solą.
Sos sałatkowy połączyć z oliwą z oliwek polać pokrojone warzywa.
Gotową sałatką wypełnić koszyczki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze