Frittata z kurczakiem, gruszkami, gorgonzolą i ... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od piersi z kurczaka. Plastry lekko rozbijamy i wkładamy do papirusów i smażymy na patelni.
2.Następnie lekko studzimy i kroimy w kostkę lub w paski. W międzyczasie rozdrabniamy ser, myjemy i obieramy gruszkę, a następnie kroimy ją w kostkę.
3.Przygotowujemy bazę naszej frittaty - jajka mieszamy z mlekiem, czosnkiem, przyprawami, dodajemy poszatkowany świeży tymianek i połowę sera.
4.Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy masę, smażymy 2 minuty. Zestawiamy z kuchenki, posypujemy kurczakiem, serem, gruszkami, tymiankiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Patelnia powinna się nadawać do wstawienia do piekarnika, ja jednak takiej nie miałam, więc wstawiłam ją i zostawiłam otwarty piekarnik. Pieczemy, aż całkowicie się zetnie ok. 15 minut.
Komentarze