Łosoś w w towarzystwie carpaccio z buraczka i pesto z rukoli

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najlepsza ryba, jaką w życiu wymyśliłam i przygotowałam, doskonale komponuje się z carpaccio z buraczka i pesto z rukoli

  • 30 min

Składniki:

  • 500 gram łososia norweskiego, którego dzielimy na 4 równe filety
    60 dag ziemniaków
    80 ml mleka
    30 dag małych buraczków czerwonych
    5 dag rukoli
    16 dag płatków migdałowych
    4 łyżki orzeszków piniowych
    2 żółtka jaj
    2 łyżki miodu
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka musztardy dijon
    1/3 łyżeczki suszonego imbiru
    1 łyżka octu balsamicznego
    sól
    pieprz czarny
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w w towarzystwie carpaccio z buraczka i pesto z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości. Hartujemy zimną wodą, odcedzamy, obieramy ze skórki. Kroimy w bardzo cienkie talarki (ja do tego celu użyłam obieraczki do warzyw). 2 łyżki oleju rzepakowego mieszamy z octem balsamicznym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem zalewamy plasterki buraczków, dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby buraczki ładnie się zamarynowały.
  • 2. W miseczce mieszamy miód z sosem sojowym, imbirem, sokiem z cytryny i musztardą. Doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, dokładnie mieszamy. Marynatą zalewamy filety z łososia, odstawiamy na 30 minut.

    Obieramy i dokładnie płuczemy ziemniaki.
  • 3. 6 dag płatków migdałowych prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Rukolę płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody. Wlewamy około 60 ml oleju rzepakowego, dokładnie miksujemy. Pesto doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 4. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.

    Łososia odsączamy z marynaty, panierujemy w pozostałych płatkach migdałów. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni. Pod koniec pieczenia możemy rozerwać folię aluminiową, aby ryba zarumieniła się z wierzchu.
  • 5. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy ciepłe mleko i żółtka jaj, ugniatamy dokładnie na puree. Jeśli żółtka jaj nie zabarwią nam wystarczająco ziemniaków, dodajemy szczyptę kurkumy (dosłownie szczyptę, aby nie zmienić smaku puree, a tylko jego kolor).
  • 6. Na talerze nakładamy carpaccio z buraczka, które posypujemy orzeszkami piniowymi. Z ziemniaków robimy kwiatuszki. Układamy gorącego łososia i talerz przybieramy pesto z rukoli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować