Łosoś pieczony podany z musem pomarańczowym i salsą na pappardelle z cukinii

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na pieczonego łososia może się Wam wydawać dość skomplikowany. Jednak jak możecie się przekonać poniżej, wykonanie jest dziecinnie proste. Całość zaskoczy Was esencją smaków i oczywiście niesamowitą mieszanką kolorów.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Pieczony łosoś:
    •500 g surowego łososia
    •1 papryczka chili
    •2 łyżki sosu sojowego
    •sok z 1 pomarańczy
    •starta skórka z 1 pomarańczy
    •1 łyżeczka startego imbiru
    •1 łyżeczka cukru
    •gałązki rozmarynu

    Mus pomarańczowy:
    •1 szkl. soku pomarańczowego (razem z miąższem)
    •1 papryczka chili
    •1 szalotka
    •1 łyżka miodu
    •1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Pappardelle z cukinii:
    •1 cukinia młoda
    •szczypta sól

    Salsa z papryki i brzoskwini:
    •1/2 czerwonej papryki
    •1 brzoskwinia
    •1 szalotka
    •sok z cytryny
    •1 łyżeczka miodu
    •szczypta ostrej papryki
    •natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Łosoś pieczony podany z musem pomarańczowym i salsą na pappardelle z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś 1. Pieczony łosoś:
    Papryczkę drobno posiekać (usunąć pestki), czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Łososia umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze porcje i doprawić solą oraz pieprzem z obu stron. Przygotowaną wcześniej marynatą obtoczyć łososia i odstawić do lodówki na ok. 60 minut.

    Piekarnik nagrzać do temp. 180’C. Łososia przełożyć razem z marynatą do naczynia żaroodpornego i zapiekać (bez przykrycia) przez 15-20 min, skórką do góry.
  • 2. Mus pomarańczowy:
    Papryczkę drobno posiekać (usunąć pestki) i wrzucić do rondelka z odrobiną oliwy. Dodać posiekaną drobno szalotkę, chwilę podsmażyć. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką oraz miodem i wlać do rondelka. Gotować przez ok. 2-5 min. do momentu aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie sos można zmiksować na mus blenderem.
  • pappardelle z cukinii 3. Pappardelle z cukinii:
    Cukinię umyć i pokroić obieraczką do warzyw wydłuż, tworząc wstążki. Osolić i wymieszać, aby pozbyć się nadmiaru wody
  • łosoś pieczony z musem pomarańczowym i salsą na pappardelle z cukinii 4. Salsa z papryki i brzoskwini:
    Paprykę umyć, wydrążyć z nasion i pokroić w drobną kostkę. Brzoskwinię umyć (opcjonalnie obrać ze skórki), pokroić z kostkę i dodać do papryki. Całość wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Dodać posiekaną drobno szalotkę, miód, paprykę ostrą oraz posiekaną pietruszkę i wymieszać.

Porady

Wstążki cukinii można ugotować na parze lub usmażyć. Nie jest to jednak konieczne, jeśli cukinie są małe i młode.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Łosoś Łosoś pieczony

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować