Lody Malaga (bez maszynki)

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lody z rodzynkami, winem i czekoladą. Są przepyszne, a ich wykonanie jest banalnie proste.

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Śmietanka 30% - 200 ml
    Mleko - 100 ml
    Cukier puder - 20 g
    Rodzynki - 70 g
    Wino białe słodkie - 50 g
    Czekolada (najlepiej deserowa) - 50 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Lody Lody śmietankowe

Lody malaga (bez maszynki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę kroimy w drobną kostkę, wkładamy do lodówki.

    Rodzynki zalewamy winem na co najmniej godzinę. Jeśli są duże, można je pokroić na pół. Rodzynki powinny zmięknąć.

    Śmietankę ubijamy z cukrem. Dodajemy mleko, rodzynki razem z winem i czekoladę. Dokładnie mieszamy.

    Wlewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Ja używam pojemnika po kupnych lodach, ale może być dowolny spożywczy odporny na niską temperaturę. Przed pierwsze 3 godziny, co 30 minut lody wyciągamy i dokładnie mieszamy, aby zamarzały równomiernie. Potem zostawiamy w zamrażarce na kilka godzin (ja zostawiałam na noc). Lody na śmietance są dość miękkie i bez problemu można je nakładać od razu po wyciągnięciu z zamrażarki.

Porady

Zamiast wina można użyć też rumu lub dowolnego likieru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietanka Rodzynki Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować