ok. 35 dag dojrzałego ananasa,
ok. 25 dag truskawek,
sok wyciśnięty z 1 cytryny,
ok. 200 ml śmietany 30%,
ok. 200 ml mleka,
1 jajko,
1 łyżka cukru waniliowego,
2-3 łyżki miodu lub innego cukru (ksylitolu, stewi),
w wersji dla dorosłych 1-2 kieliszki ulubionego likieru ( u mnie kokosowy),
Lody ananasowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ananasa obieramy, wycinamy czarne oczka, kroimy na ćwiartki i usuwamy twardy rdzeń. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki i zmiksujemy w blenderze razem z truskawkami, sokiem wyciśniętym z cytryny, miodem i śmietaną.
Jajko ubijamy z cukrem waniliowym. Mleko podgrzewamy, gdy zacznie się gotować dodajemy ubite jajko. Całości ogrzewamy chwilkę na małym ogniu (ok.2-3 minuty) mieszając aby masa nam lekko zgęstniała. Następnie pozostawiamy ją do przestygnięcia.
Gdy ostygnie dodajemy do zmiksowanych owoców, dodajemy likier ( jeśli jest to wersja dla dorosłych) i razem wszystko miksujemy. Jeśli według nas masa jest za mało słodka możemy dosłodzić. Odstawiamy do zamrażalnika. Po około godzinie nasze lody mieszamy( najlepiej blenderem). Czynność powtarzamy co 40-50 minut do momentu całkowitego zamrożenia.
Przed podaniem wyjmujemy lody i czekamy kilkanaście minut, aż nieco się odmrożą i będzie można swobodnie nakładać. Wykładamy do pucharków, dekorujemy listkami świeżej mięty.
Smacznego
Porady
Jęsli chcemy lżejszą wersje możemy zamiast śmietany 30% dać 12% lub jogurt naturalny
Komentarze