To fajny pomysł na podanie lodów z truskawkowym akcentem. Galaretkę możemy przygotować sobie dzień wcześniej. W ten prosty sposób możemy wyczarować piękny, oryginalnie podany deser lodowy!!!
Składniki:
Składniki na 2-3 porcje:
• 1 galaretka truskawkowa,
• Około 150 g truskawek,
• Czekolada gorzka do dekoracji,
• Lody waniliowe i czekoladowe do podania (około 0,7 litry),
Lodowy deser z truskawkową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Następnie studzimy ją. Między czasie przygotowujemy owoce. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
2.Układamy owoce na dnie przygotowanych pucharków. Cześć odkładamy do dekoracji.
Tężejącą galaretką zalewamy owoce. Pucharki odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Na zastygniętą galaretkę wykładamy po 3-4 gałki lodów. Do każdego pucharka wkrajamy po 3-4 pokrojone truskawki. Całość posypujemy startą czekoladą. Podajemy od razu.
Komentarze