Leśny mech z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksuj. Następnie stopniowo dodawać olej, a potem szpinak. Zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połącz delikatne(na najniższych obrotach) z masą. Piec 1godz w 170C. Blaszka 24x32. Po upieczeniu odcinamy delikatne górę ciasta, pokruszyć.
2.Masa cytrynowa. Kremówkę , cukier i galaretkę dzielimy na pół. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksuj. Połowę galaretki rozpuścić w 1/3szkl gorącej wody, zostawic do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Wylać na ciasto. Brzoskwinie pokrój w krążki, wyłóż na masę. Schłodzić.
3.Galaretki rozpuścić w 850ml gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia- zalewamy brzoskwinie.Schłodzić.
4.Wykładamy drugą część masy przygotowaną tak samo i posypujemy kruszonką.
Komentarze