mojej córci bardzo smakowały, nawet nie zorientowała się, że mama marchewkę jej przemyciła :)
Składniki:
40 dag sera twarogowego półtłustego lub śmietankowego
1 marchewka
2 jajka
1 szklanki mąki
2 łyżeczki cukru waniliowego
mąka do podsypania
masło do polania
cukier do posypania
Leniwe z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ser przełożyć do miski. Dodać startą marchewkę, jajka, mąkę i cukier waniliowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto będzie się kleić ale nie dosypywać więcej mąki, ponieważ kluski będą wtedy twarde. Ja do mieszania używam miksera z końcówką do kruchego ciasta. Stolnicę posypać mąką. Porcję ciasta wyłożyć na stolnicę. Uformować wałeczek a następnie lekko go spłaszczyć. Odkrawać nożem kluski o szerokości 2 cm. W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek wrzucać porcjami leniwe. Gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu polane masłem i posypane cukrem.
Komentarze