Leniwe z marchewką

4.5 (185 ocen)

mojej córci bardzo smakowały, nawet nie zorientowała się, że mama marchewkę jej przemyciła :)

Składniki:

  • 40 dag sera twarogowego półtłustego lub śmietankowego
    1 marchewka
    2 jajka
    1 szklanki mąki
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    mąka do podsypania
    masło do polania
    cukier do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Ser

Leniwe z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ser przełożyć do miski. Dodać startą marchewkę, jajka, mąkę i cukier waniliowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto będzie się kleić ale nie dosypywać więcej mąki, ponieważ kluski będą wtedy twarde. Ja do mieszania używam miksera z końcówką do kruchego ciasta. Stolnicę posypać mąką. Porcję ciasta wyłożyć na stolnicę. Uformować wałeczek a następnie lekko go spłaszczyć. Odkrawać nożem kluski o szerokości 2 cm. W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek wrzucać porcjami leniwe. Gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu polane masłem i posypane cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować