Lekki tort śmietanowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników pieczemy biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Po wystudzeniu przekrawamy go na 3 części. Przygotowujemy poncz mieszając cytrynę z wodą, można dodać pół łyżeczki cukru. Gdy poncz jest już gotowy bierzemy się za ubijanie śmietany na krem do naszego tortu dodając pod koniec serek mascarpone i cukier puder. Gdy masa jest już gotowa nasączamy blaty biszkoptowe a następnie smarujemy je kremem, którego zostawiamy ok 1/3 do ozdobienia tortu. Na końcu bierzemy długi nóż i smarujemy masą najpierw boki a później górę tortu. Możemy dodać owoce i napisy z czekolady aby tort był bardziej kolorowy.
Porady
Aby biszkopt do tortu był równy i nie opadł po wyjęciu z piekarnika rzucam go z ok 40 cm na podłogę.
Komentarze