tort śmietanowy z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

...tort z lekkim i niezawodnym kremem z bitą śmietaną, mascarpone i owocami

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szkl mąki pszennej Szymanowskiej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    130 g drobnego cukru
    30 g roztopionego masła

    krem:
    660 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    2-3 łyżki cukru pudru
    truskawki, jagody

    nasączenie:
    jak zwykle robię na oko ;) całości ma być ok 250ml (szklanka) a w tej szklance znajduje się: wódka i mleko w dowolnych proporcjach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietanowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach. Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając.
    Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.
  • 2. Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy serek i cukier puder do smaku. Wszystko delikatnie mieszamy.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na 3 części; nasączmy smarujemy 1/3 bitej śmietany, układamy pokrojone owoce. Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, nasączamy układamy owoce. Ostatnią trzecią część również nasączamy smarujemy bitą śmietaną i dowolnie dekorujemy. Wstawiamy na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować