BABECZKI BISZKOPTOWE Z CZEKOLADĄ I KREMEM CHAŁWOWYM

0 (0 ocen)

Idealne na niedzielne popołudnie

Składniki:

  • BABECZKI :
    • 2 szklanki mąki pszennej/tortowej
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka aromatu waniliowego
    • 250 ml mleka
    • 100 g masła
    • 2 jajka
    • 80 g mlecznej czekolady

    KREM CHAŁWOWY :
    • 400 ml mleka
    • 1 op. budyniu waniliowego
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 50 g cukru pudru
    • 200 g chałwy
    • 225 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki biszkoptowe z czekoladą i kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i ostudzić. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder.
    Czekoladę posiekać. W osobnej misce jajka ubić na jednolitą masę (tak by była delikatnie spieniona i żółta). Dodać mleko oraz przestudzone masło. Dodać aromat waniliowy.
    Do suchych składników dodać mokre, Dokładnie wymieszać (nie mikserem!). Dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać.
    Papilotki napełnić do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C ok. 25 minut. Studzić na kratce.
  • 2. Budyń ugotować w 400 ml mleka według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
    Masło z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać pokrojoną chałwę. Stopniowo dodawać ostudzony budyń.
    Ubijać do otrzymania gęstego kremu.
    Worek cukierniczy zakończony tylką w postaci głęboko wciętej gwiazdki (np. Wilton 1M) napełnić kremem. Udekorować babeczki.

Porady

Można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub udekorować dowolnym kremem - co kto lubi :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować